Veel Nederlands muzikaal talent op Uitmarkt 2013

Vanavond een leuke, maar drukke avond vol live-muziek in Amsterdam. De Uitmarkt luidt het culturele seizoen in en dat betekent veel optredens van zowel bands als theatergezelschappen tot cabaretiers. Behalve om de aandacht van het publiek wordt er vanavond ook gestreden voor een jury bij bandcompetitie On The Road, waar ik als juryvoorzitter mag optreden. De bands [FIXUR] en The Dubfactory nemen het tegen elkaar op in een battle tussen Amsterdam Oost ([FIXUR]) en West (The Dubfactory). De winnaar krijgt maar liefst €1000.

De beslissing over de vraag wie er als winnaar uit de bus komt, hoef ik niet alleen te nemen; in de jury zitten Caprice en MC Melodee. Ik ben benieuwd hoe deze vorm van een bandcompetitie (één tegen één, gitaarpopband vs reggaeband) in de praktijk werkt. Het is een vorm die ik nog niet eerder ben tegengekomen.

Daarna is het snel door naar de Melkweg, waar de Sena Performers PopNL Awards plaatsvinden. Als bestuurslid van organisator GRAP hoor ik daar natuurlijk te zijn, en als muziekliefhebber geldt dat nog meer; alle winnaars van de provinciale bandcompetities + Amsterdam treden op. Dat verzekert een hoog niveau van ambitieuze (semi-)profmuzikanten. De bands waar ik het meest nieuwsgierig naar ben (en nog niet eerder zag) van de 13 optredende acts zijn: Lookapony, Yellow House 21, We Sell Guns en Major Tom.

Ook de Sena Performers PopNL Awards is een bandcompetitie met een bijzondere vorm: hier gaat het niet om de ‘beste’ band, maar de band die de meeste boekingen bij poppodia weet te scoren. De ‘jury’ die overtuigd moet worden van het optreden bestaat uit programmeurs van poppodia als Patronaat, Sugar Factory, MelkwegHet Bolwerk  en Hedon.