Sparren met Audio Adam

perfect mix

Iedereen die creatief bezig is kent het gevoel: je zit zo diep in je werk dat je niet meer helder kunt oordelen over je werk. Is het goed zo? Moet er nog iets veranderd worden? Er is flink geïnvesteerd, dus het resultaat moet perfect zijn. Bij een band kan dat nog erger zijn; je hebt te maken met bandleden, een producer en een manager die allemaal hun oordeel hebben over wat de beste keuze is. Bijvoorbeeld over een bepaalde take, volgorde van de plaat of strategie richting de release van een plaat. 

Elke muzikant die weleens een plaat heeft opgenomen kent de vragen die dat met zich meebrengt als de liedjes eenmaal zijn opgenomen. Wat zijn de beste van onze nieuwe liedjes? Welke tracks zijn goede singles? Wat is een logische volgorde van de tracks? Hoe gaan we er straks voor zorgen dat mensen de plaat gaan luisteren? Hoe krijgen we straks aandacht van de pers? Wat kunnen we leren van onze eerdere ervaringen?

 

aaAllemaal vragen die lastig te beantwoorden zijn als je diep in de muziek zit. Dan is het handig om een buitenstaander te vragen om zijn oordeel. Eentje met een goed stel oren, die niet alles goed vindt wat je maakt (zoals je vriendin of je beste vriend), zijn mening duidelijk kan verwoorden en met je mee kunt denken over wat je met deze liedjes wilt gaan doen.

Met dat idee vroeg Audio Adam mij eens met hen te gaan zitten voor overleg over hun nog uit te komen album, de opvolger van debuutalbum This Is Our Home uit 2012. De heren zaten op het moment dat we afspraken midden in het opnameproces. De eerste 7 ongemixte en ongemasterde liedjes waren al opgenomen en die stuurden ze naar mij op, benieuwd naar mijn mening. Wat vond ik van de kwaliteit? Zat er een single bij? Welke stappen konden er nu al gezet worden om de release een succes te maken? Welke media kunnen aandacht besteden aan de plaat? Wat was het verhaal rond de plaat?

Het zijn slechts enkele van de vragen die ter tafel kwamen, en waar we samen over praatten. Zij hadden niet alleen vragen voor mij, ik had ook vragen voor hen. Daaruit ontstond een constructief, drie uur durend gesprek met genoeg aanknopingspunten en een stappenplan voor de band om in het najaar aan te werken. Tegen die tijd gaan we weer om de tafel om de volgende plannen te bespreken. In het voorjaar van 2015 verschijnt de release van hun tweede album. Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat van zowel de plaat als de plannen die we hebben gesmeed.

Ook eens met mij om de tafel om plannen te smeden? Dat kan!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.