Slim optredens krijgen dankzij bandwedstrijden: Amsterdamse Popprijs

 id=5033

Vanavond is de tweede voorronde voor de Amsterdamse Popprijs, dé bandcompetitie van Amsterdam en omstreken. In de Volta treden vanavond zes bands op die een plek in de halve finale hopen te bemachtigen: FIXUR, Tales, A Pocket Life, Robin Hood, The Silverfaces en Feather and the White. Die halve finale is voor veel bands al een (vroeg) eerste hoogtepunt in hun carrière, want die is in Paradiso.

Bij de eerste voorronde won Stopcontact. Dat betekent nog niet dat de rest van de bands niet door gaan; er worden na alle voorrondes wildcards uitgedeeld, dus ook de op één na beste band van de eerste voorronde kan op later alsnog door gaan. Als jurylid ben ik drie van de vijf voorrondes aan het werk (en morgen namens Radio Mortale als DJ in de Music Matrix in de weer) voor de GRAP , de organisator van de APP. Vanavond is de eerste voorronde waar ik jureer. Dat dat in de Volta is, is geen toeval; ik heb een zwak voor het knusse zaaltje net buiten het Westerpark. Alleen koffie na 21 uur, dat mis ik nog. Verder is er alles: een laag podium, intieme sfeer, banken, goede locatie en een geluidssysteem dat ok is.

Van de optredende bands ken ik alleen FIXUR al; die zag ik vorige week als juryvoorzitter bij On The Road, een andere bandwedstrijd. Slimme zet van FIXUR: er zijn talloze bandcompetities in het land en wie een beetje speelt met de regels voor inschrijving kan aan talloze competities meedoen. Zo speelde The Fudge ooit een keer als Utrechtse band bij de Clash of The Titans, als band met leden op de HvA bij MakeMoreMusic en speelde de Amsterdamse zanger solo bij Mooie Noten, alvorens zich als band in te schrijven voor de Grote Prijs van Nederland.

Hoe? Omdat de bandleden in verschillende steden woonden en daar slim gebruik van maakten. Woont de drummer in Utrecht? Dan schrijft hij zijn band in en zijn ze een Utrechtse band. Bassist uit Leiden? Hup, die schrijft zich daar in. Bovendien: mocht je onverhoopt niet naar de volgende ronde gaan bij de ene competitie, dan zegt dat niet zo heel veel over je kansen bij een andere wedstrijd; de jury is anders, evenals het deelnemersveld. Zo verloor FIXUR de finale van On The Road van The Dubfactory, maar hoeft dat niet te betekenen dat FIXUR bij de Amsterdamse Popprijs opnieuw het onderspit delft. Moeten ze straks in de Volta wel een sterk optreden zetten.

Datum: woensdag 11 september
Locatie: Volta
Zaal open: 20.30 uur
Aanvang: 21.00 uur
Entree: €6 (met e-flyer €5)
Link: http://www.jcvolta.nl/
Tickets: aan de deur