Radio Mortale week 38: Dassuad live in de uitzending

64151_334225063346127_1405637044_n

30.000. Zoveel exemplaren hoopt platenlabel Pencilbrain Records te verkopen van Drive, het debuutalbum van Dassuad. Dat zei het label tegen Bjorn Uyens (ex-Dress), de muzikant achter die opvallende naam (spreek uit: Daswat). Een uitspraak die vrijwel zeker tot teleurstelling leidt als Bjorn het zelf ook zou geloven (doet hij niet), om verschillende redenen.

Aan de plaat van Dassuad ligt het niet; Drive is een fraai album geworden en het is geen toeval dat Dassuad momenteel in de Popronde meespeelt. Maar 30.000? Die tijden zijn echt voorbij. Tel de verkoopcijfers van de nieuwste albums van Go Back To The Zoo, dEUS en Ozark Henry bij elkaar op en je komt nog niet op dat aantal. Ik denk dat Bjorn blij mag zijn als er 3000 stuks van Drive worden verkocht. Zeker in het indierock genre waar hij in opereert en de aanpak die hij hanteert: het album staat al online bij o.a. Spotify en Amazon en is bij shows te koop, maar ligt nog niet fysiek in de winkel. Ook de pers is nog niet benaderd, online is Bjorn (nog) niet heel actief, er is pas één video online, een releaseparty is nog niet gepland en recensies van het album moeten nog verschijnen. Allemaal manieren om muziekliefhebbers te laten weten dat er een plaat uit is die de moeite waard is. Doe je dat allemaal wel dan is de kans alsnog klein dat je 30.000 exemplaren van je album verkoopt, maar in ieder geval groter dan wanneer je dat niet doet.

Daarnaast is Dress nooit écht groot geworden kennen, heeft hij geen platenlabel of team achter zich staan en kennen veel mensen Dassuad nog niet. Daar deed Bjorn maandag in ieder geval iets aan: hij kwam langs bij mij in de studio van Radio Mortale en speelde 2 liedjes live, waarvan je hier Somewhere ziet:

 

Dit was de playlist van de uitzending:
Girl Beard – Yes
Tim van Doorn – Easy (mortalehit)
Model Depose – Nightwatch
Dassuad – Somewhere (live in de studio)
Dassuad – Wasting Time
Rina Mushonga – For Them Instead
Dassuad – Something Good In Everything (live in de studio)
Dassuad – Slow Whisper
The Bricks – The Comfort

De uitzending hoor je hier terug: http://www.salto.nl/streamplayer/stadsfm_ondemand.asp?y=13&m=09&d=16&t=2000&s=0