Over Jasper

Jasper van Vugt, waar ken ik die naam van?
Sinds 2002 ben ik werkzaam als journalist/(web)redacteur, copywriter, panellid, jurylid en presentator. Ik schrijf over diverse onderwerpen, met een specialisatie in muziek, popcultuur en de muziekindustrie. In die hoedanigheid schrijf en schreef ik interviews, recensies, artikelen, nieuws, achtergrondverhalen, advertorials, reportages, sfeerimpressies en columns voor zowel online als offline media als OOR, Jazz Magazine, CJP, Algemeen Dagblad, NL20, Sena Performers Magazine, Sp!ts, Metro, De Pers, sQueeze, Festivalinfo, de Popencyclopedie, Buma Cultuur, Entertainment Business, Folia, EuroSonic/Noorderslag en diverse andere opdrachtgevers.

Mijn focus ligt met name bij Nederlandse bands en nieuwe acts in de meest diverse genres, maar ik schrijf overal over: van Miss Montreal, Jules Deelder en Uriah Heep tot Nightwish, Armin van Buuren, Chris Brown en klassiek pianist Yoram Ish-Hurwitz, ik heb ze geïnterviewd en over ze geschreven. Of het nu scherp en een tikkeltje bijdehand moet (CJP, Vice, NL20), luchtig, vermakelijk en informerend (Algemeen Dagblad) of meer inhoudelijk, in context geplaatst en diepgaander (OOR, JAZZ Magazine, Sena Performers Magazine).

Behalve over muziek schrijf ik ook over andere onderwerpen: van artikelen over documentairemakers (Jessica Valerius) tot presentatrices/politici (Sylvana Simons, voor een special gericht op vrouwen) en topsporters (Esther Vergeer, over leven met een handicap), tot bedrijfsbladen (bedrijfsblad AMPCO Flashlight) en online copywriting (productinformatie Mijn Privilege). Tijdens mijn solo-reis van een jaar door Azië blogde ik over wat ik meemaakte en zag.

Van hét muziekblad van Nederland OOR tot gay lifestyle magazine sQueeze en nationale krant AD, heb je soms een persoonlijkheidsstoornis? 
Misschien wel, en ik prijs mezelf gelukkig. Een van mijn kwaliteiten is dat ik een all-rounder ben, zowel qua muzieksmaak als wat betreft activiteiten. Ik vind het simpelweg allemaal erg leuk en interessant. Zo mag ik naast de toetsen van mijn laptop ook graag de knoppen op mijn Nikon D300 indrukken, met als resultaat dat mijn foto’s gepubliceerd zijn in OOR, Folia, Vice, Vox Magazine, DJ Broadcast en op de websites van Vice, Festivalinfo en OOR. Voor de VPRO was ik 4 edities op Lowlands actief als muziekredacteur/spotter voor de tv-uitzendingen van het festival.

Je hebt een radiohoofd. Moet je wat mee doen.
Vond ik ook, anders hebben mijn ouders voor niets zo hun best gedaan. Daarom ben ik 6,5 jaar lang elke week te horen geweest als presentator en samensteller bij Radio Mortale, hét radioprogramma voor opkomende Nederlandse bands op de Amsterdamse lokale omroep Salto. Ik stelde nieuw talent aan de luisteraar voor en nodigde de grootste beloften in de studio uit voor een interview en live-sessie. Ik hanteerde er ook 4,5 jaar lang de voorzittershamer. Zoals dat hoort als journalist anno 2018 (en omdat het zo leuk is) ben ik ook digitaal actief. Zo kan je me vinden op (haalt adem): Twitter, Facebook, Spotify, LinkedIn en mijn wekelijkse nieuwsbrief over wat er gebeurt in de muziekwereld.

Kom je ook weleens buiten?
“Ja hoor. Uit ervaring weet ik dat ik het heel leuk vind om mijn kennis te delen met anderen door middel van workshops, lezingen of gastlessen en sta dan ook met groot plezier voor groepen mensen om over een bepaald onderwerp te praten. Zo presenteer ik diverse panels of neem plaats in panels op de MuzikantendagBands & Beyond, de Paaspop Academy en Noorderslag en sta ik voor de klas bij de verschillende muziekopleidingen die ons land rijk is (o.a. Herman Brood Academie, Artez, ROCvA Artiest en Academie voor Popcultuur). Beginnende artiesten geef ik graag advies, of dat nu in een workshop is of via een juryrapport als jurylid bij de Amsterdamse Popprijs (2006, 2007, 2009 – 2018), Nu Of Nooit (2009 – 2011, 2015) , Mooie Noten (2006, 2007, 2009 – 2018) en De Grote Prijs van Nederland (2010 – 2013).

Daarnaast mag ik graag reizen en ben ik in grote mate geïnteresseerd in geschiedenis, reizen, internationale politiek, voetbal (Ajax!), Azië, film, literatuur en mijn woonplaats Amsterdam.

Mocht je nu denken ‘nou, voor die Jasper heb ik wel een leuke opdracht’: schroom niet en neem contact op via Jaspervanvugt [@] gmail.com of 06 – 46 41 48 86.