OOR goes Popronde: 10 tips (deel 2/2)

popronde-logo

Wie van nieuwe muziek houdt, is op de Popronde. Het rondreizende gratis (!) festival doet in september, oktober en november 31 steden aan, waar 120 uitverkoren Nederlandse bands optreden in bijna 600 zaaltjes, kroegen, galeries, theaters, platenzaken, cafés en andere plekken. Sta je straks bij de nieuwe Kensington terwijl ze in de kroeg op de hoek voor twintig man spelen. Of maak je deel uit van een legendarisch optreden in een bibliotheek, met crowdsurfers, rondvliegend zweet en gierende gitaren. Of word je instant-fan van een singer-songwriter die je tot in het diepst van je ziel raakt.

Ook OOR is aanwezig op de Popronde, met een eigen OOR-podium. Uit de acts die meedoen, heb ik tien favorieten gekozen die op het OOR-podium komen spelen. Ik stel hier nummers 6 tot en met 10 willekeurige volgorde aan je voor: 

Hier lees je mijn tips 1-5 van Popronde, die ik voor OOR koos uit de 120 deelnemers. De nummers 6 tot en met 10 lees je hieronder.

6. The Black Marble Selection
blackmarbleselectionWie: Een zestal skatende vrienden met een gedeelde passie voor al het goede van de sixties.
Wat: De jaren zestig dus: garagerock, rhythm and blues en beatmuziek, ergens tussen Q65 en The Black Lips in.
Uit: Tilburg
Bestaat sinds: 2012
Waarom gekozen door OOR: Simpel gezegd: we hebben oren aan ons hoofd. Wie niet binnen 10 seconden overtuigd is van deze Tilburgers is doof.
Belangrijkste wapenfeit(en): Getekend bij V2, een 10” EP op vinyl, optredens op Mundial, De Wereld Draait Buiten, Down the Rabbit Hole en Zwarte Cross,.
Wat staat er op de planning? Zanger Jean-Paul Lilipaly: “Dit najaar zijn we vast voorprogramma van The Kik. Verder gaan we verder met het opnemen van ons debuutalbum, dat in februari 2015 zal verschijnen.”
Wil altijd nog eens: ”Samenwerken met de artiesten waar ik zelf veel inspiratie uit haal, zoals Bill Withers, Michael Kiwanuka en Q65. Kiwanuka heb ik laatst gesproken bij De Wereld Draait Buiten, dus wie weet.”
Meest memorabele optreden tot nu toe: ”Onze EP-release in club De Smederij in Tilburg, begin dit jaar. Er waren 300 man speciaal voor ons gekomen, benieuwd naar waar we zoveel tijd en energie in gestoken hadden. Het voelde als een blijk van waardering voor wat we doen en een bekroning van de eerste twee jaar van de band.”
Wat verwacht je van de Popronde: ”Ik hoop dat mensen uit de rest van het land net zo zullen reageren op onze muziek als de mensen in Tilburg. Met veel plezier dus.”
Wie wil je vooraan zien staan bij je optredens? ”Dansende mensen met een grote glimlach op hun gezicht. In het ideale geval kennen ze de liedjes.”
Bij wie ga je zelf kijken tijdens de Popronde? ”Ik heb mij nog niet verdiept in het programma en ga gewoon kijken wat er speelt.”
In welke van de 31 steden wil je het liefst spelen? ”De Randstad lijkt me leuk, daar hebben we nog niet zoveel gespeeld. En in Groningen, daar ben ik nog nooit geweest. Ik ben erg benieuwd naar die stad. Van Marcel, onze bassist, heb ik er veel goede verhalen over gehoord. Het is een goeie muziekstad en Noorderslag wordt er natuurlijk gehouden.”
Waar sta je over een jaar? “Dan hebben we ons debuutalbum uitgebracht. Ik hoop dat we dan op Sziget spelen, en een buitenlandse tournee kunnen doen. Bij voorkeur in Spanje en Portugal, de zon achterna. Bovendien is er in die landen een levendige scene van liefhebbers van ons soort muziek.”
Website: www.theblackmarbleselection.com

7. David Douglas

Wie: David Douglas, een kunstenaar die naast muziek ook videoclips (o.a. voor Blaudzun en John Coffey) maakt en als editor betrokken was bij talloze tv-series.
Wat: Warmbloedige electronische composities, die inspiratiebronnen als Bibio, Boards Of Canada en de Scandinavische sound verraadt.
Uit: Utrecht
Bestaat sinds: 2006
Waarom gekozen door OOR: Moon Observations is een van de mooiste albums van 2014. There, I said it.
Belangrijkste wapenfeit(en): Royal Horticultural Society (EP, 2012), Moon Observations (album, 2014), optredens op o.a. PITCH, Best Kept Secret en een show in Rusland. Verder: 3VOOR12 album van de week, aandacht van o.a. Pitchfork en XLR8R.
Wat staat er op de planning? David: “Een reeks shows in het buitenland, een remix-EP en verder wil ik vooral verder werken aan nieuwe muziek.”
Wil altijd nog eens: “Het gaat mij om het creëren. Ik heb dus vooral heel veel zin om weer een periode vrij te nemen en pretentieloos aan nieuwe muziek te werken. Lekker experimenteren en hopen dat daar een mooi nieuw album uit voort komt.”
Meest memorabele optreden tot nu toe: ”Mijn optreden op PITCH. Een grote show, iedereen was heel enthousiast en de vibe was goed. Dat was bijzonder om mee te maken. Toen merkte ik echt dat mensen mijn muziek tof vonden. Mensen kwamen niet meer in de zaal omdat het vol was, terwijl ik vooraf dacht dat er 20 man zou staan. Er was ook een goed geluidssysteem, waardoor mijn muziek beter over kwam.”
Wat verwacht je van de Popronde? ”Ik ben vorig jaar zelf wezen kijken en ben heel blij dat ik nu zelf deze kans krijg. Ik hoop op toffe nieuwe plekken en veel optreden.”
Wie wil je vooraan zien staan bij je optredens? ”Als het had gekund had ik het erg leuk gevonden als Jean-Michel Basquiat zou langskomen. Momenteel verdiep ik mij in hem en ik vind zijn werk supertof.”
Bij wie ga je zelf kijken tijdens de Popronde? ”Ik ben benieuwd naar wat APRIL gaat doen. Ze zijn nu bezig met het opnemen van een EP bij Martijn Groeneveld in de studio. Toen ik Jorn sprak had hij heel toffe plannen voor de band en de live-show, dus ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.”
In welke van de 31 steden wil je het liefst spelen? ”Rotterdam, daar heb ik nog nooit gespeeld en ik vind het een heel mooie stad. Vlissingen lijkt me ook leuk, Zeeland is mooi om naar toe te reizen.”
Waar sta je over een jaar? “Hopelijk heb ik dan een nieuwe reeks demo’s waar ik een album van kan maken. Ik hoop inhoudelijk meer gegroeid te zijn. ”
Website: www.daviddouglasmusic.com/

8. Mongoose & The Boombox
131208-mongoose2-youtube
Wie: Riley Tyrone
Wat: Engelstalige hiphop in de volle breedte van het genre; van dubstepbeats tot old skool boombap, live gespeeld met band The Boombox
Uit: Groningen
Bestaat sinds: 2009
Waarom gekozen door OOR: tussen alle gitaarbands, singer-songzeikerds en Macbookwizards is het lekker om ook wat adrenalinepompende hiphop te horen.
Belangrijkste wapenfeit(en): EP Easy Does It, winnaar Grote Prijs van Nederland 2013, supportshows voor o.a. Dope D.O.D. en Pharoahe Monch.
Wat staat er op de planning? Mongoose: “Ik werk momenteel met The Boombox aan de EP Rhymes and Rhythms. Verder verschijnen er verschillende remixen en losse tracks van mij op mijn Soundcloud, waaronder een track met (rapper) Digitzz. Verder werk ik aan tracks voor mijn debuutalbum.”
Wil altijd nog eens: “Een wereldwijde tournee doen. En dan specifiek optreden in Los Angeles. Vraag me niet waarom want ik ben er nog nooit geweest, maar ik heb het waanidee dat het daar een soort paradijs is.”
Meest memorabele optreden tot nu toe: ”De releaseparty van de Easy Does It EP. De zaal stond vol, het was mijn eerste show van een uur en iedereen was speciaal voor mij en mijn muziek gekomen. Ik ging compleet kapot. Het gevoel op die avond was heel bijzonder. ”
Wat verwacht je van de Popronde: ”Ik kende de Popronde tot voor kort niet, en ik heb mezelf dan ook voorgenomen geen verwachtingen te hebben. Ik hoop vooral dat we regelmatig kunnen optreden.”
Wie wil je vooraan zien staan bij je optredens? ”2 Pac (lacht). Sowieso zou ik het tof vinden als er belangrijke programmeurs komen kijken. Of gevestigde artiesten, zoals Mr. Probz. Dat zou ik waarderen.”
Bij wie ga je zelf kijken tijdens de Popronde? Brandwerk, die vind ik tof. We stonden vorig jaar samen in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Na afloop is het contact gebleven, dus die ga ik supporten.”
In welke van de 31 steden wil je het liefst spelen? ”De stad maakt me niet uit, als het maar een toffe en grote locatie is waar we nog niet eerder hebben gespeeld.”
Waar sta je over een jaar? “Dan heb ik een album uitgebracht, een tour achter de rug en ben ik hopelijk een gevestigde naam in Nederland.”
Website: www.soundcloud.com/thefcxingmongoose

9. CUT_
CUT_-Papaoutai-Cover-StromaeEnglish-versionWie: producer Sebastiaan Dutilh en vocaliste Belle Doron, twee studenten van de popopleiding van het Conservatorium van Amsterdam
Wat: een zuigend, pulserend en bezwerend antwoord op de sound van Burial, Mount Kimbie en James Blake en het Bristolgeluid van de jaren negentig. Improvisatie is een sleutelwoord bij hun live-shows, die vergezeld worden door interactieve beelden.
Uit: Amsterdam
Bestaat sinds: september 2013
Waarom gekozen door OOR: de sound, het plaatje en de liedjes kloppen. Tel daar de live-set bij op en het is duidelijk waarom CUT_ (“cut underscore”) in deze top 10 staat.
Belangrijkste wapenfeit(en): Magneet festival, spelen bij Giel op 3FM en natuurlijk hun opvallende cover van Stromae’s Papaoutai, die door de Belg zelf gepusht werd op zijn Facebook en ze duizenden views op YouTube opleverde.
Wat staat er op de planning? Vocaliste Belle Doron: “In september verschijnt onze eerste EP. Verder zijn we met Sony bezig om in België voet aan de grond te krijgen.”
Wil altijd nog eens: “Rolschaatsen op een verlaten snelweg.”
Meest memorabele optreden tot nu toe: “Onze eerste show op Magneetfestival. We speelden in een dome waar op het hele oppervlak visuals werden geprojecteerd. We speelden in het midden van de ruimte over een surround installatie. We hebben toen de hele set geïmproviseerd, heel spannend want we hadden nog nooit samen gewerkt. Zo begon CUT_. ”
Wat verwacht je van de Popronde: “Het is leuk om op nieuwe plekken te spelen. Op deze manier kunnen we ons voorstellen aan de rest van het land en nieuwe mensen ontmoeten.”
Wie wil je vooraan zien staan bij je optredens? “We improviseren een groot gedeelte van de muziek, waardoor je geen standaardshow krijgt. Ook als je ons al kent is iedere show uniek, doordat we veel improviseren en gebruik maken van de interactieve visuals van Hidde de Jong. Het is altijd leuk als je mensen kunt verrassen. Iedereen die op zoek is naar iets nieuws is welkom om vooraan te komen staan.”
Wie ga je zelf kijken tijdens de Popronde? “Sowieso Stopcontact, te gekke live act. Even terug naar de sixties met PAUW, en zien hoe G∆RTM∆LEN hun liveset aanpakt. ”
In welke van de 31 steden wil je het liefst spelen? “We vinden het vooral leuk om buiten onze woonplaats Amsterdam te spelen. We zullen veel steden voor het eerst bezoeken, waardoor het voelt alsof je toerist bent in eigen land.”
Waar staat CUT_ over een jaar? “Hopelijk midden in een tour door Frankrijk en België. Onze cover van Stromae sloeg daar goed aan. Bovendien is het weer een hele andere muziekwereld dan hier in Nederland, leuk om te kijken hoe het er daar aan toe gaat.”
Website: www.cutunderscore.com/

10. Rondé
rondeWie: de vijfmansformatie met zangeres Rikki Borgelt als blikvanger. Wie X-Factor kijkt zal Adriaan Persons herkennen, die in Rondé zingt en toetsen speelt.
Wat: Op basis van slechts één liedje (Run) zeggen we: de Nederlandse Coldplay, met Adele als vocalist. Ook de naam van Of Monsters and Men valt geregeld. Hitgevoelige pop dus, met een vleugje indie.
Uit: Amsterdam, Roosendaal, Amersfoort, Breda en Rotterdam
Bestaat sinds: januari 2014.
Waarom gekozen door OOR: Met haar hese, soepele stem doet ze meer dan eens aan Adele denken. Gekoppeld aan een fijne neus voor een sterke melodie levert dat uitgebalanceerde en hitgevoelige luisterliedjes op als Run, dat de lat direct heel hoog legt voor de vijf studenten van de Herman Brood Academie.
Belangrijkste wapenfeit(en): Welcome To The Village festival, voorprogramma bij de tournee van Emil Landman en support voor Nick Mulvey.
Wat staat er op de planning? Rikki: “We voeren momenteel gesprekken met verschillende partijen, zoals een boeker en een platenmaatschappij. Er zijn plannen voor een EP en een single, al weten we nog niet wanneer die zullen verschijnen.”
Wil altijd nog eens: “Een album op vinyl uitbrengen. Ik verzamel zelf ook vinyl.”
Meest memorabele optreden tot nu toe: ”We deden onlangs het voorprogramma van Nick Mulvey in Tivoli de Helling. We zijn een stel jonge guppen, maar op het podium werkt het goed. We voelen elkaar goed aan. De zaal stond helemaal vol, het publiek was tof en de sfeer zat er goed in.”
Wat verwacht je van de Popronde: “Ik laat me graag verrassen en probeer niets te verwachten. Je weet vooraf toch niet wie er komen kijken, of waar je terecht komt. Ik hoop vooral dat het leuk is, en dat het een aantal deuren opent.”
Bij wie ga je zelf kijken tijdens de Popronde? ”The Silverfaces, die ken ik nog van de Herman Brood Academie.”
Waar staat Rondé over een jaar? “Dan moet er een EP of een album liggen en hebben we op Best Kept Secret, Noorderslag en minimaal 2 Bevrijdingsfestivals gespeeld.”
Website: www.facebook.com/rondemusic

De Popronde begint op 18 september in Nijmegen. Klik hier voor alle data en steden.