Kwartfinales Grote Prijs van Nederland van start

Vanavond is de eerste kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland, categorie singer-songwriter. De aftrap is in het altijd gezellige Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam met optredens van In My Tree, Lukas Blom, Jane Blue & the Hunters, Daan Hofman, Bomberléo en Dear John. Alleen Dear John en Jane Blue & The Hunters heb ik eerder live zien spelen, respectievelijk bij een vorige editie van de Grote Prijs en op Noorderslag 2008:

Het spande er om of de oudste bandcompetitie van Nederland dit jaar zou kunnen door gaan. De bezuinigingen in de culturele sector hadden vergaande gevolgen voor de subsidie van de Grote Prijs, die ook nog eens zijn hoofdsponsor zag wegvallen. Dankzij het kamerdebat van 5 juni jl. kwam er alsnog geld vrij, al is het aantal medewerkers van de Grote Prijs uitgedund en slankte de competitie af van drie (bands/dance, singer-songwriter en hiphop) naar twee categorieën (singer-songwriter en hiphop).

Ondanks de late start (de inschrijfperiode werd pas geopend toen minister Bussemaker van OCW de noodzakelijke financiële steun toezegde) stroomde het aantal aanmeldingen binnen. Het niveau heeft niet geleden onder de vier maanden vertraging. Dat weet ik, want ik ben ook dit jaar jurylid bij de singer-songwriters. De vierde keer dat ik dit mooie werk mag doen, een unicum in de 33-jarige geschiedenis van de Grote Prijs. Mijn collega’s dit jaar zijn gitarist/zanger/songwriter Anne Soldaat en producer/engineer/componist Tom Pearce. Leuk: ik interviewde Anne eens ten tijde van zijn uitstekende album In Another Life en zag hem talloze keren spelen, solo, met Tim Knol en met Daryll-Ann.

Vanavond dus de eerste van 6 voorrondes in een van mijn favoriete zalen van Amsterdam. Uit die zes voorrondes volgen 3 halve finales, waarin de artiesten in uitgeklede bezetting met de billen bloot gaan. De winnaars daarvan staan op 7 december in een altijd uitverkocht Paradiso, voor veel artiesten een hoogtepunt in hun carrière. Een eerste aanloop naar die climax begint vanavond om 21 uur aan de Veemkade 576 in Amsterdam.