Jett Rebel: popheld van een andere planeet

foto

“Is there Life on Mars?” vroeg David Bowie zich 43 jaar geleden af. En of er leven is op de rode planeet, David. Meet Jett Rebel, flamboyante muziekgod van beroep en popheld van het heelal.

Sinds zijn geboorte 23 lichtjaren geleden is het er nooit meer rustig geworden. Met een open blik zet hij de complete intergalactische muziekgeschiedenis naar zijn hand op de EP’s Venus en Mars. Vanuit zijn studio, om de hoek van Sun Ra, naast Paisley Park en een deur verder dan die van Ziggy Stardust, stromen de meest onweerstaanbare liedjes de ruimte in. Geboren als Jelte Tuinstra stroomde er al van jongs af aan muziek door de aderen van Jett, die door een passerende Wizard, A True Star Jett Rebel gedoopt werd. Zijn oom Brian Wilson wijdde hem in in de wereld van de studio en zelf ontdekte hij de gitaar, drums, toetsen en basgitaar. Zijn fantasie kreeg hij cadeau bij zijn geboorte en reikt tot de uithoeken van het universum.

In huize Rebel bestaat de hokjesgeest niet, is er van het begrip ‘compromis’ nog nooit gehoord en bestaan regels er om overtreden te worden. Het enige dat telt is een ongebreidelde energie, creativiteit en een overdosis fun. Experimenteren en niet weten waar je op uit komt is geen doel maar een uitgangspunt. Bijvoorbeeld door in een jaren zeventig liedje akkoordprogressies en melodielijnen uit de eighties te gooien. De studio is zijn thuis, het podium de plek waar hij voor leeft en waar alles los gaat.

Tijdens zijn zinderende concerten komen Venus (de vrouw, yin) en Mars (man, yang) samen op het podium voor de nodige sexy time op de planken. Het is het geluid van een band die planeten uit hun baan schiet en zwarte gaten veroorzaakt in uithoeken van de Melkweg. De energie en seks spat van het podium door een band die het publiek pas loslaat als het zwetend, dampend en met kapotgedanse voeten neervalt. Meisjes willen bij Jett zijn, jongens willen Jett zijn. De rest van het sterrenstelsel is inmiddels gevallen voor übercatchy pophits als Tonight, Louise of Do You Love Me At All. Jett is nu helemaal klaar om ook die kleine blauwe bol genaamd Aarde in beweging te krijgen, met een Megahit en status van 3FM Serious Talent als eerste wapenfeiten. Is planeet aarde ook klaar voor Jett Rebel?

Voor hun januarinummer vroeg muziekmagazine OOR mij om 14 Nederlandse talenten uit te kiezen voor 2014. Welke debutanten geven het komende jaar smaak? Wie breekt er door, wie worden vaste waardes in het clubcircuit en wie rocken de festivals, de clubs en het buitenland? Het lijstje van 14 namen vind je in de OOR die momenteel in de winkel ligt.

Een van de 2 artiesten die ik groot mocht uitlichten, was Jett Rebel. Ik ben groot fan van Jelte Tuinstra, zoals zijn moeder hem kent. Ik had hem al geruime tijd in het vizier; zijn naam gonsde door het Amsterdamse muzikantenleven. Het interview was erg geslaagd, omdat we het uitstekend met elkaar bleken te kunnen vinden. Het interview staat momenteel in OOR, en binnenkort hier. Jelte en zijn manager waren dusdanig te spreken over het artikel, dat ze mij ook vroegen de bio voor Jett te schrijven. Het schrijven van artiestenbio’s doe ik vaker, mits ik gevraagd word. Voor o.a. Mister and Mississippi, Case Mayfield, Anneke van Giersbergen en Kris Berry & Perquisite schreef ik bio’s. Die van Jett Rebel staat inmiddels op zijn site.

De instructie vanuit Jetts label Sony Music was summier: “Wat we verwachten is een bio die prikkelt en enthousiasmeert. Als je het leest moet je het gevoel bekruipen dat je dit niet wil missen: zowel live, als op cd of videoclips, het is spectaculair goed.” Dat leverde bovenstaande bio op.