Hoe je alles uit de Popronde haalt

Geselecteerd voor de Popronde!

Gefeliciteerd, je bent geselecteerd voor de Popronde! Wil je écht alles uit de Popronde halen? Zoveel mogelijk goede shows spelen, fans winnen en de volgende stap in je muzikale carrière zetten? Check dan deze 13 tips.

 1. Organiseer je eigen showcase

De Popronde is een showcasefestival. De boeking is pas het begin, niet het eind. Dat betekent dat je jezelf als band of als artiest presenteert aan een nieuw publiek. Je hebt dus veel te winnen. Doe online en offline promo (denk: flyers, Facebookevent, lokale media zoals kranten, websites, radiostations), nodig mensen uit, wees goed voorbereid voor je optreden, maak er een evenement van en zorg dat je show een onuitwisbare indruk achter laat.

 1. Ken je apparatuur

Zorg dat je niet te veel apparatuur mee neemt op je Popronde-avontuur, en zorg dat je weet hoe alles werkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan die voorkomen hadden kunnen worden. Een goede voorbereiding is het halve werk.

En: zorg dat je snel Martijn Roselaar leert kennen. Deze man is half Willie Wortel, half Gandalf en full time held. Hij redt je wanneer je versterker twee minuten voor je optreden sterft, er een kabeltje ontbreekt of er niemand is die je kan helpen met het geluid voor de soundcheck.

 1. Kom naar de Popronde Preparty

Kort na de bekendmaking van de Poprondeselectie is de Popronde Preparty in de Wisseloord Studio’s. Daar lopen de mediapartners en de coördinatoren in het wild rond. Uitstekend moment om die laatste te leren kennen. De coördinatoren zijn namelijk de belangrijkste mensen van de Popronde. Waarom?


De Popronde vindt plaats in 41 steden. Elke stad heeft zijn eigen coördinator die zijn/haar stad kent en weet wat wel en niet werkt. Deze coördinatoren zijn muziekprofessionals en hebben contact met de lokale poppodia, organisaties en optreedlocaties. Hij/zij stelt uit de ongeveer 140 geselecteerde bands/artiesten van de Popronde een programma samen (minus de bands/artiesten die uit deze stad komen en/of de bands/artiesten die die specifieke dag niet kunnen spelen).

Daarbij kijkt hij/zij naar wat werkt in zijn/haar stad, welke locaties passen bij wat voor soort muziek en probeert deze ook nog wat spannends te programmeren. De Popronde gaat ook om ontdekking, dus als in een stad blues of rock populair is, staan er niet uitsluitend bands of artiesten in die genres. Dat betekent dat ook dat er ruimte is voor bijvoorbeeld elektronische acts of hiphopartiesten.

De coördinator kiest per locatie 4 á 5 artiesten/bands uit die passen bij de locatie, en gaat langs om te overleggen waar behoefte aan is, muziek te laten horen, te kijken wat het budget is en wat de mogelijkheden zijn. Binnen het door de locatie gestelde budget en de wensen kijkt de coördinator vervolgens wat er mogelijk is qua programmering en voert onderhandelingen met de locatie over het budget en de wensen. Vandaar dat je bij je inschrijving een richtprijs en een bodemprijs moet opgeven. Deze prijzen zijn dus niet bekend bij de locatie, wel bij de coördinator. Besef dat de Popronde een investering is; wie veel speelt tijdens de Popronde, kan daar later veel profijt van hebben qua publiciteit, industrie, fans en ervaring. Het is niet het moment om binnen te lopen middels je gage. Tegelijkertijd moet je ook uit de kosten komen én een kroegeigenaar niet het idee geven dat je altijd voor het Poprondetarief optreedt.

Wil je minder spelen tegen een hoger tarief voor een programmeur die specifiek voor jou kiest? Dat kan; áls je geboekt wordt dan zal je vooral in gesubsidieerde locaties als een bibliotheek of museum spelen. Sta wel stil bij het feit dat dit moet aansluiten bij jouw muziek en dat er veel minder van dit soort locaties zijn dan kroegen, waardoor je kans op optredens ook kleiner wordt.

De coördinator is dus jouw onderhandelaar, jouw plugger, vertegenwoordiger en makelaar. Het goede nieuws: ze staan allemaal op de website, compleet met foto en e-mailadres. En ze lopen in het wild rond op de Popronde Preparty. Kom daar heen en leer de coördinatoren kennen, vertel ze over jouw band/act en maak ze onderdeel van je netwerk. Daarmee sta je al met 1-0 voor op bands/artiesten die geen persoonlijk contact leggen.

 1. Win het publiek

Je speelt vaak op plekken waar mensen op hun vrije zaterdagavond met vrienden hun liefdesstruggles bespreken. Wat ga je doen om meer te zijn dan geluidsbehang? Hoe tover je kletskousen om in nieuwe fans? Case Mayfield ging op de bar staan in plaats van op het podium, Lucky Fonz III gooide af en toe een glas water om en Oh Kutjes zong mensen toe, op enkele centimeters van hun gezicht. En jij?

 1. Regel een zangset

Een streepje voor op die andere 140 bands en artiesten? Neem dan een zangset mee. Hoeft de kroegbaas dat niet te doen en ben jij aantrekkelijker om te boeken. Zo speel je vaker, en kun je een hogere gage vragen. Bijkomend voordeel: je kent de apparatuur en komt zo op de avond zelf niet voor verrassingen te staan.

 1. Voorbereiding = belangrijk

Tijdens de Popronde speel je vaak in zalen die niet primair ingericht zijn voor optredens. Dat betekent: geen kleedkamer, een klein podium, niet het allerbeste geluid. Stel jezelf daar op in. Met flexibiliteit, improvisatievermogen en bescheidenheid scoor je bij kroegeigenaar, medewerkers van de Popronde en collegabands én is beter voor je eigen humeur.

Houd je technische rider simpel en basic. Als je geboekt bent: neem contact op (niet mailen, DM’en of appen, maar bellen: kroegeigenaren mailen niet) met de locatie om een en ander met de kroegbaas af te stemmen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, weet je precies waar je aan toe bent en maak je direct een positieve indruk. Dat laatste kan wellicht leiden tot een vervolgoptreden nadat de Popronde voorbij is.

 1. Zorg goed voor jezelf

De Popronde is een fantastisch, 10 weken durend circus vol avonturen. Carnivale is er niets bij. Je moet enorm genieten van dit circus, want je doet het waarschijnlijk slechts 1 keer. Maar besef ook waar je het voor doet, als ambitieuze muzikant die een professionele carrière in de muziek wilt: als volgende stap in je carrière. Plan niet te veel rond de Popronde. De Popronde is een marathon, geen sprint. Zorg dus goed voor jezelf en ga niet compleet naar de haaien als je de volgende dag ook nog moet spelen/studeren/werken.

Zonder als je moeder te willen klinken: 3 maanden lang 3x per week half warme, uren geleden gefrituurde frikadellen van de benzinepomp en je kunt na de Popronde direct naar de Weight Watchers. Neem bijvoorbeeld eten van huis mee: maaltijdsalades, couscous, pasta die je oppiept in de magnetron van het tankstation/de zaal, etc. Of vraag in je preproductie voor de show aan de kroegeigenaar of hij een simpele maaltijd voor je fixt.

 1. Word geadopteerd door een mediapartner

Probeer ‘geadopteerd’ te worden door een van de mediapartners van de Popronde. Of het nu door 3FM, 3VOOR12, OOR, Never Mind The Hype, The Daily Indie of Pinguin Radio is: je speelt op de betere podia, krijgt promotionele steun, hebt een keurmerk (‘de kenners raden deze band aan!’) en hebt een grotere kans op meer optredens. Zorg dus dat je jezelf in de kijker brengt van die mediapartners. Hoe? Nou, begin eens te kijken wie er namens die mediapartners de keuze maakt van de gekozen acts…research betaalt zich terug.

 1. Blijf voor de afterparty

Spring niet direct in de auto om naar huis te sjezen. Op de after leer je snel heel veel mensen kennen, maak je nieuwe vrienden en vergroot je je netwerk. Elke stad heeft er een. Wel vooraf even afspreken wie die avond de bob is, en na afloop van een ontmoeting opvolgen, per mail, Insta, Snap, Facebook of in de volgende stad naar elkaars optreden gaan.

 1. Leg je avonturen vast

Op je socials, of op het blog van de Popronde zelf. Leuk voor je fans en familie, én promotie. Zo spring je er tussenuit. Dat kan leiden tot nieuwe boekingen, en je vlogs of blogposts worden ook geplugd door de Popronde zelf.

 1. Update je Poprondeprofiel

De Popronde staat hoog in Google, dus het wordt vaak aangeklikt. Dan wil je ook na het sluiten van de inschrijving (1 december tot 1 maart) nieuwere info aanleveren op je profiel, zoals je nieuwste single of nieuwe informatie. Ook als de inschrijving al is afgerond, met het oog op nieuwe boekingen door coördinatoren die je nog niet gesproken hebt.

 1. Speel previews en sessies

Wat is beter dan 1 show per Popronde? Een show én een sessie! In veel steden zijn er mogelijkheden om extra shows te spelen als het festival in town is. Denk bijvoorbeeld aan Popronde previews, of de Kapelsessies, die tijdens Popronde Nijmegen bands en artiesten voor de camera trekken voor een set die later op YouTube wordt gezet. Neem na je boeking contact op met de lokale coördinator voor tips voor een extra gig of sessie, en aan de slag. Slim geïnvesteerde arbeid betaalt zich terug.

 1. Laat je uitbetalen op de avond zelf

Zorg dat je op de avond zelf wordt betaald, anders kan het wel even duren bij de gemiddelde kroeg. Neem dus een gageverklaring mee naar het optreden, reken direct af met een Tikkie of zorg op een andere manier dat de facturatieshit direct na het optreden geregeld wordt. Ook fijn: zo hoef je niet op de dinsdag na je optreden nog eens de administratie in te duiken.

Met dank aan Chris Moorman en Mischa van den Ouweland van Stichting Popwaarts.