Art Rocks, de bijzonderste muziekcompetitie van Nederland

Art RocksHet is de bijzonderste muziekcompetitie waar ik ooit bij in de jury heb mogen plaatsnemen: Art Rocks. Georganiseerd door de Grote Prijs van Nederland worden muzikanten uitgedaagd om een kunstwerk uit één van de betrokken musea te kiezen en geïnspireerd door het kunstwerk daar een compositie bij te schrijven (of een bestaande compositie te kiezen).

Of, zoals in de woorden van Art Rocks zelf: “Art Rocks daagt jou uit een soundtrack te schrijven bij de grootmeesters van de kunst. Hoe rock ‘n roll kan een schilderij zijn? Verbaas de wereld en laat je muzikale boodschap klinken binnen de muren van drie topmusea. Of je nou beats maakt, jazz of orgel speelt, in een koor zingt of singer-songwriter bent, al jaren meedraait of net komt kijken. Meld je vóór 3 november aan voor de Art Rocks muziekcompetitie en wie weet groeit jouw track uit tot een waar meesterwerk. En check de agenda voor bijvoorbeeld optredens en masterclasses van de Art Rocks-ambassadeurs Eefje de Visser en Akwasi.

Paul_Signac_-_The_Port_of_Rotterdam_-_Google_Art_Project

“De Haven van Rotterdam” van Paul Signac

In 2012, de eerste keer dat Art Rocks plaats vond, leverde dat een heel interessante competitie op. Mijn persoonlijke favoriet was rapper Drs. B, die zich in zijn track “De Haven van Rotterdam” qua thematiek en inhoudelijk (de tekst) duidelijk heeft laten inspireren door het schilderij “De Haven van Rotterdam” van Paul Signac uit 1907, dat in het Museum Boijmans van Beuningen hangt. Het resultaat van Drs. B, met bijpassende video, die behalve verwijzingen naar het kunstwerk en de pointillistische stijl van Signac ook dienst doet als liefdesverklaring aan de haven van Rotterdam. Kijk en luister maar eens wat Drs. B hier heeft gedaan, en hoe goed deze crossover van de ene naar de andere kunstdiscipline uitpakt.

De winnaar in 2012 was Try Acrobatics, die kozen voor La réproduction interdite van René Magritte. Hun toelichting bij het nummer Replica: “Soms herken je jezelf nauwelijks. De ene dag verbaas je jezelf in positieve zin door iets te bereiken wat je niet voor mogelijk had gehouden. En tegenovergesteld stel je jezelf zo nu en dan teleur en lijkt de ‘betere versie van jezelf’ ver te zoeken… Soms het spreekwoordelijke engeltje, dan weer het duiveltje op je schouders”. De tien finalisten traden op bij ‘hun’ kunstwerk in het museum Boijmans van Beuningen, waar het publiek uiteindelijk koos voor Try Acrobatics. 

ARTROCKS-16

Villeneuf bij De Toren van Babylon van Pieter Breughel. Foto: Fred Ernst

Voor de editie van 2014 doen niet de minste musea mee: het Groninger Museum (Groningen), Boijmans van Beuningen (Rotterdam) en Centraal Museum (Utrecht) leveren ieder 10 kunstwerken. Uit die 30 kunstwerken worden muzikanten gevraagd één kunstwerk te kiezen en daar een track bij te maken of kiezen.Er zijn verschillende bijeenkomsten, workshops en lezingen over de kunstwerken, muziek maken en de combinatie tussen kunstdisciplines om muzikanten te inspireren en te helpen.

Het publiek en de jury (naast mij ook Akwasi, Eefje de Visser en verschillende conservators van de musea) kiest vervolgens wie er naar de museumrondes mogen, waarbij de deelnemers hun liedje voor jury en publiek bij ‘hun’ kunstwerk spelen. Daaruit volgen zeven finalisten, die in de finale in het Groninger Museum tijdens Eurosonic Noorderslag staan.

Ik ben heel benieuwd naar wat de combinatie tussen kunstwerken en muziek oplevert. Een van de manieren om geïnspireerd te raken is door te kijken naar het denk- en werk(proces) van andere kunstenaars, en dat op je eigen werk toe te passen. Het kan je een nieuw perspectief geven op je eigen werkwijze, en zo zorgen voor nieuwe invalshoeken. Op 29 november is de eerste museumronde in het Centraal Museum in Utrecht. Voor die tijd komt de jury bijeen om uit de deelnemers voor de museumrondes uit te kiezen.