10 Tips voor ESNS2014

Het is woensdag 15 januari, tijd om voor 4 dagen naar Groningen te verkassen. Net als de complete Europese muziekindustrie dus, want in de 4 dagen van het Eurosonic Noorderslag festival wordt een groot deel van het Europese muziekjaar beklonken. Er is een conferentie, er worden deals gesloten, carrières gemaakt en hypes doorgeprikt. En er is natuurlijk muziek; dik 300 bands uit alle hoeken van Europa komen zichzelf presenteren aan de muziekindustrie. Dit jaar schreef ik voor de organisatie van Eurosonic Noorderslag alle (Nederlandse & Engelse) teksten van de optredende artiesten, voor op de website. Voor OOR koos ik 10 diverse, leuke acts uit de 300 optredende bands. Deze tips stonden in OOR 12 (december) van 2013. 

Vier dagen, dik 300 bands en tientallen cafés, zalen en theaters; dat staat de binnenstad van Groningen te wachten als op 15 januari EuroSonic Noorderslag losbarst. Het grootste showcasefestival van Europa is vier dagen lang het epicentrum van de muziekwereld. Hypes gieren door de straten om een uur later bevestigd óf doorgeprikt te worden, in de rij gonst het van de geruchten en in de loopgangen worden tips uitgewisseld en ervaringen besproken. Tien tips na een eerste blik op het programma.

 

ALICE BOMAN
Labels praten graag in superlatieven over hun acts. In het geval van de Zweedse singer-songwriter Alice Boman begrijpen we maar al te goed waarom het label haar aanprijst met de woorden dat zij ‘de tijd stil kan laten staan’. Haar EP Skisser (Schetsen) is één en al verstilde en breekbare pracht.

 

BENJAMIN CLEMENTINE
Het touwtrekken kan beginnen: welk land claimt deze zanger/pianist het best? Geboren in Ghana komt deze Engelsman in Parijs, waar hij al spelend in de metro ontdekt wordt. Zijn eerste EP bevestigt de belofte, met songs die donker en aangrijpend zijn en gezongen met een markante stem die je keel dichtknijpt.

 

COELY
Deze 19-jarige Antwerpse is dit jaar dé meest besproken artiest in België. De half Belgische, half Congolese vrouwelijke rapper maakte een verpletterende indruk met de dit jaar verschenen EP Raah The Soulful Yeah. Het ene moment fel en gevaarlijk, dan weer soulvol als Erykah Badu: deze madam kan het allebei.

 

CIRCA WAVES
Ze bestaan pas sinds mei en hebben slechts één stormachtige Britpopsingle uit. Toch is Circa Waves zo’n zekerheidje waarvan je nu al kan zeggen: die komen er wel. Dat vindt in ieder geval de manager van Two Door Cinema Club, die de vier Liverpudlians onder zijn hoede nam. Vorige maand debuteerden ze op London Calling en waren ze volgens velen dé verrassing van het weekend.

 

THE FUTURE’S DUST
The Future’s Dust. We herhalen die naam graag nog eens. Dat doen ze in Leeuwarden, waar de lokale Popacademie dit vijftal voortbracht, immers ook. Terecht, concluderen we op basis van EP Marrakech, die naast invloeden The xx en James Blake een band laat horen die een Friese wind en een weids gevoel toevoegt en zo tot een eigen geluid komt.

 

JETT REBEL
Geen sterren meer in de pop? Dan heb je Jelte Tuinstra nog niet ontmoet! De pas 22-jarige voormalige multi-instrumentalist van o.a. Valerius en het veel te vroeg gestopte Metro Mortale kroop dit jaar uit zijn ei als de flamboyante zanger Jett Rebel en liet op twee EP’s horen dat de neef van Prince en de kleinzoon van Marc Bolan gewoon al jaren in Amsterdam woont.

 

JUNGLE
Grote vraag in de dancewereld momenteel: wie is (of zijn) Jungle? De verantwoordelijke(n) voor de singles The Heat en Platoon zal waarschijnlijk pas op 10 december bekend worden, wanneer het allereerste optreden gepland staat. Voor de stijl van hun muziek werd speciaal de term ‘electrocrooning’ uitgevonden. Dat klinkt als iets waar Danger Mouse met zijn vingers aan gezeten heeft, maar dan Britser. Hipper, meer clubby en net zo soulvol.

 

THE STRYPES
Natuurlijk, tussen al die singer-songzeikerds, synthfetisjisten en popbands staan ook de nodige bands die het principe van ‘aftikken-en-gaan’ in ere houden. Zoals het piepjonge Ierse kwartet The Strypes, dat geïnspireerd door de klassieke rhythm & blues van de sixties en seventies het zweet op de muren en de sokken uit je schoenen rockt met liedjes die klinken alsof ze vijftig jaar oud zijn.

 

BONDAX
Geen EuroSonic zonder een van Engelands heetste dance-acts. Dit jaar Bondax, twee jonge producers uit Lancaster die zoeken naar het grensvlak tussen Timbaland-r&b, UK garage en Flying Lotus-achtige beats en daar erg succesvol mee zijn.

 

HOZIER
Veel goede bands uit Ierland dit jaar. Net als Hudson Taylor heeft ook Hozier hitpotentie. Andrew Hozier-Byrne, zoals deze zanger voluit heet, zingt blues voor de eenentwintigste eeuw. Dat is een melange van blues, soul, jazz en de muziek uit het diepste zuiden van de VS die ook popliefhebbers zal aanspreken.